Kotitalousvähennys hakeminen

Kotitalousvähennys hakeminen voidaan hoitaa kolmella tavalla. Kotitalousvähennystä voi hakea jos teetetään esimerkiksi kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tieto- ja viestintätekniikkalaitteiden asennuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa että näihin osa-alueisiin kuuluvat työn osuudet kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin, kuitenkaan matkakulut tai tarvikkeet eivät kuulu. Jos esimerkiksi ostetaan keittiöremontti, vähennyksen saa riippumatta siitä, palkkaako työntekijän itse vai ostaako työn yritykseltä tai yrittäjältä.

On mahdollista hakea verokortti, esimerkiksi pidempiaikaisissa siivoussopimuksissa, jolloin vähennys vaikuttaa etukäteen koko vuoden veroprosenttiin ja se näkyy esitäytetyssä veroilmoituksessa. Tällaisen verokortin voi tilata esimerkiksi verokortti verkossa –palvelusta, tai puhelimitse tai käymällä verotoimistossa. Jos kaikki tiedot ovat oikein, ei vähennystä tarvitse ilmoittaa enää myöhemmin uudelleen.

On myös mahdollista käyttää palkka.fi palvelua, tämä sopii erityisesti niille jotka ovat itse palkanneet työntekijän. Tämän palvelun avulla on helppoa hoitaa palkanmaksuun liittyvät ilmoitus- ja maksuasiat. Palkka.fi palvelun kautta saadaan tiedot näkymään myös veroilmoituksella.

Kolmas vaihtoehto on hakea kotitalousvähennystä veroilmoituksella. Tarvittavat tiedot voi ilmoittaa Veroilmoitus verkossa –palvelussa. Kuitit ja tositteet säilytetään itsellä ja tarvittaessa verotoimisto pyytää niitä nähtäväksi.

Tällä hetkellä kotitalousvähennystä voi saada enintään 2000 euroa ja jokainen vähennys on henkilökohtainen. Tämä tarkoittaa että puolisot voivat saada yhteensä 4000 euron vähennyksen. Kun vähennyksiä tehdään, on siinä aina omavastuu. Omavastuu 100 euroa tai jos palvelu ostetaan yritykseltä täytyy sen ylittää 223 euron summa, jotta omavastuu ylittyy. Kotitalousvähennyskelpoisella työllä tarkoitetaan kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tieto- ja viestintätekniikkalaitteiden asennuksia. Vähennyksen saa työosuudesta, ei matkakuluista tai tarvikkeista.

On olemassa siis 3 tapaa hoitaa kotitalousvähennys hakeminen. Kuitenkin omavastuu ja kotitalousvähennyksen enimmäismäärät pysyvät aina samana. Kun työ ostetaan ennakkoperintärekisteriin kuuluvalta, saadaan tässä tilanteessa vähentää 45% arvonlisäverollisesta työkorvauksesta. Jos palkataan henkilö on vähennys tällöin 15% ja palkanmaksuun liittyvät sivukulut.

Leave A Response

* Denotes Required Field