Kotitalousvähennys verotuksessa

Kotitalousvähennyksiä myönnetään esimerkiksi kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tieto- ja viestintätekniikkalaitteiden asennuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa että näihin osa-alueisiin kuuluvat työn osuudet kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin, kuitenkaan matkakulut tai tarvikkeet eivät kuulu.

Jos esimerkiksi ostetaan keittiöremontti, vähennyksen saa riippumatta siitä, palkkaako työntekijän itse vai ostaako työn yritykseltä tai yrittäjältä. Jos työ ostetaan yritykseltä tai yrittäjältä, on tämän kuuluttavat ennakkoperintärekisteriin. Rekisteriin kuulumisen voi tarkistaa internetistä yritys- ja yhteisötietojärjestelmän julkisesta tietopalvelusta www.ytj.fi.

kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys verotuksessa on enintään 2000 euroa ja vähennys on henkilökohtainen. Käytännössä tämä tarkoittaa että puolisot voivat saada yhteensä 4000 euron vähennyksen. Vähennyksiä tehdessä on siinä aina omavastuu. Tämän hetken omavastuu on 100 euroa vuodessa. Yritykselle maksettavan korvauksen täytyy olla yli 223 euroa, jotta omavastuu ylittyisi. Jos molemmat puolisot hakevat kotitalousvähennystä, vähennetään omavastuu molempien osuudesta erikseen. Vähennys tulee vain työnosuudesta, ei tarvikkeista tai matkakuluista.

Kotitalousvähennyksen laskeminen riippuu siitä, onko työstä maksettu palkkaa työntekijälle vai korvaus yritykselle laskua vastaan. Jos työ ostetaan ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saa silloin vähentää 45% arvonlisäverollisesta työkorvauksesta. Näissä tilanteissa palvelun hinnan täytyy ylittää 223 euron summa, jotta omavastuu ylittyy. Jos henkilö palkataan työsuhteeseen, saa tässä tilanteessa vähentää 15% maksamasta palkasta sekä palkanmaksuun liittyvät työnantajan sivukulut ja näissä tilanteissa omavastuu on 100 euroa.

Kotitalousvähennyksen hakemisen voi hoitaa kolmella tavalla. On mahdollista hakea verokortti, esimerkiksi pidempiaikaisissa siivoussopimuksissa, jolloin vähennys vaikuttaa etukäteen koko vuoden veroprosenttiin ja se näkyy esitäytetyssä veroilmoituksessa. On myös mahdollista käyttää palkka.fi palvelua, tämä sopii erityisesti niille jotka ovat itse palkanneet työntekijän. Tämän palvelun avulla on helppoa hoitaa palkanmaksuun liittyvät ilmoitus- ja maksuasiat. Kolmas vaihtoehto on hakea kotitalousvähennystä veroilmoituksella. Tarvittavat tiedot voi ilmoittaa Veroilmoitus verkossa –palvelussa. Kuitit ja tositteet säilytetään itsellä ja tarvittaessa verotoimisto pyytää niitä nähtäväksi.

Leave A Response

* Denotes Required Field